En man och en kvinna ler mot varandra, båda bär grå sweatshirts med texten 'REUTERDAHLS PÅ ÖSTERLEN' och en stor 'R' på fronten, står framför en hög stapel av träpallar och en låda med äpplen.

Ulla & Per

Vi är ett litet familjeföretag som bedriver must- och cidertillverkning. År 2022 köpte vi av en slump en äppelodling mitt i Kivik på Österlen. Vi ville flytta från storstaden och hitta på något galet - att göra drycker.

Äppelodlingen ligger högt belägen på en solig sluttning med storslagen utsikt över Hanöbukten. Vi har där 15 olika äppelsorter fördelat på ca 11 000 träd.

För att våga satsa, med den stora tillgång på äpplen vi nu har, utbildade sig Ulla till Bryggeritekniker på Yrkeshögskolan i Kristianstad och gick ut sommaren 2023. Utbildningen innehöll mycket praktik vilket genomfördes på flera bryggerier, destillerier i Sverige samt i Normandie i Frankrike.

På odlingen fanns inte tidigare ett musteri, men år 2023 sattes spaden i marken till vårt musteri och vi kunde sätta igång lagom till första skördesäsongens början.

Äpplen är en fantastisk naturresurs som vi tar tillvara och förädlar. Vi plockar alla äpplen för hand i gamla fina s.k. träbingar. De plockas också när de är precis lagom mogna för den karaktär och smakprofil som vi är ute efter beroende på vilken dryck som är aktuell. Växtplats och klimatet på Österlen sätter också sin prägel på smak och stil. Helt klart har terroir en betydelse även för äpplen.

Vår dryckesframställning är hantverksmässig när vi varsamt omvandlar våra äpplen till must, cider och i förlängningen även destillat. Vi gör allt från grunden med full kontroll på hela processen från odling till plockning, pressning, jäsning och buteljering.

Våra goda prisbelönta mustsorter består av endast äpplen utan tillsatser, rakt ner i flaskan. Vi gör den helst sortspecifik för att bevara varje äpplesorts karaktäristiska smak.

Vår cider framställer vi från vår egen must på ett naturligt och hantverksmässigt vis, full med spännande smaker.

Dryck på vårt vis, helt enkelt!